Buitenland studeren

Je kan je kennis ook vergroten door te gaan studeren in het buitenland. Je moet in dat geval met een paar zaken rekening houden, deze zijn als volgt: 

  • Ten eerste moet je naast een geldig paspoort of ID ook een geldig visa hebben om in het buitenland te komen.
  • Daarnaast is het handig om een slaapplek te hebben in het land waar je gaat studeren.
  • Ook kun je je van tevoren verzekeren voor bepaalde zaken, denk bijvoorbeeld aan een gezondheids- of reisverzekering. 

Natuurlijk speelt geld ook een rol als je in het buitenland wil studeren. Hiervoor is er de mogelijkheid om een beurs te krijgen. Naast de Explorer en Erasmusbeurs via coia, kun je ook kijken naar externe beurzen. Bijvoorbeeld Bekker la Bastide of Vrijvrouwe van Renswoude, dit zijn fondsen waaruit beurzen worden gefinancierd. Ook zijn er mogelijkheden om te lenen, dit kan via DUO. Hier kan je ook je reisproduct (OV) omzetten in een maandelijkse tegemoetkoming van circa €100.

Een geschat bedrag dat je kwijt bent voor 6 maanden studeren in het buitenland ligt tussen de €3.000 en de €7.000. Bedenk dat dit zowel afhangt van het land waarin je gaat studeren als dat het afhangt van hoe makkelijk je zelf geld uitgeeft. Ook is het belangrijk om te weten dat je maximaal voor 12 maanden een tegemoetkoming kan krijgen voor een bachelor studie. 


Hoe meld je je aan? Er zijn 2 deadlines, de eerste is 1 mei en de tweede is 15 november. Je kan je alleen aanmelden voor de aankomende periode. Als je je te laat aanmeldt, wordt je aanmelding niet meer behandeld. Je kan je echter wel al aanmelden voordat je buitenlandse studie helemaal is goedgekeurd. Voor de invulling van een benodigd stagecontract neem je contact op met de stage-coördinator van de opleiding. 


Voor meer informatie kun je naar de site www.hint.hr.nl/abroad

Praktijklink biedt ook veel informatie over buitenlandstages, zie www.praktijklink.hr.nl.  

Ook kun je contact opnemen via het email-adres: coia-exchange@hr.nl.  

Voor een huisvesting, kun je informatie zoeken op www.housinganywhere.com